Ontstaan van Kringloopwinkel "De Cirkel" Nunspeet

Stichting Kringloopcentrum “de Cirkel” te Nunspeet, in de volksmond gewoon de kringloop genoemd, is al sinds 1981 met succes actief in de gehele regio. Dat is te danken aan onze doelstelling en het enthousiasme van de vrijwilligers die zich ervoor inzetten om dat doel te bereiken! Verspilling leidt tot gebrek aan grondstoffen en veroorzaakt een enorme afvalberg. Daarom is het hergebruik van goederen en materialen noodzakelijk. Kringloopcentrum “De Cirkel” doet hier wat aan. Helpt u mee? Op deze manier kunt u uw overbodige spullen kwijt en helpt u het milieu ook een handje. Bovendien gaat de opbrengst van de goederen naar verschillende humanitaire, culturele, maatschappelijke of algemeen nut beogende doelen.

De stichting stelt zich tot doel:

Stimuleren van hergebruik van goederen en grondstoffen om daardoor de afvalstroom te beperken.
Stimuleren van een milieubewuste mentaliteit van de inwoners van Nunspeet en directe omgeving.
Activiteiten ontwikkelen die tot het bovenstaande bijdragen, zoals effectieve en doelgerichte samenwerking met verwante locale en regionale organisaties.
Actieve bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht van Nunspeet voor inwoners, directe omgeving, en toeristen.

Onze historie

Kringloop de Cirkel is voortgekomen uit de Stichting Mensen Zonder Werk opgericht door de heer J.K. Kroon in 1981. Met medewerking van toenmalig VVD-wethouder mevrouw Van de Kop – Van der Horst werd het mogelijk gemaakt om in de voormalige bibliotheek aan de Stationslaan 33 de Stichting Mensen Zonder Werk te vestigen.

Behalve allerlei activiteiten zoals hout- en metaalbewerking en creatieve en vormende cursussen ontstond al vrij snel ook een kringloopwinkel.
Vanwege het grote succes van de kringloopwinkel en de dalende belangstelling voor de andere activiteiten veranderde de Stichting Mensen Zonder Werk in de jaren daarna tot het (zelfstandige) Kringloopcentrum De Cirkel.  Dit gebeurde op 21 oktober 1981.

De kringloop activiteiten namen steeds grotere vormen aan. Daardoor werd eind jaren ’80 besloten de naam te veranderen in onze huidige naam “Stichting Kringloopcentrum “de Cirkel”. Dit gebeurde officieel bij de notaris op 17 september 1991. 

In 2011 zijn we verhuisd naar een groter pand aan de Nijverheidsweg. In 2019 is de naastliggende hal in gebruik genomen voor de verkoop van de meubels.

Diverse keren werd de winkel uitgebreid en is ons team flink gegroeid. Tot op heden weet zowel jong als oud de weg naar de Kringloop te vinden.

Ons motto is: Groen en Sociaal